Wij delen onze kennis graag met jullie!

Blokkeren Refferal Spam in Google Analytics

23
dec
Door beheerder - imezo.nl
Een bekend probleem de afgelopen maanden. Refferal spam. Je denkt veel bezoekers te hebben, maar het bezoek komt van allemaal ‘vage’ websites.

Het blokkeren van Refferal Spam in Google Analytics, is dat echt nodig? Noodzakelijk is het misschien niet, maar het is wel aan te raden. In het begin kun je er misschien nog mee omgaan, maar op den duur wordt die Refferal Spam toch wel erg vervelend. Gelukkig is er een mogelijkheid om voorgoed verlost te zijn van de Refferal Spam in Google Analytics.

Misschien ben je nog niet helemaal bekend met Refferal Spam en wat dit nu eigenlijk inhoudt. Daarom geven we je eerst een korte uitleg over wat het is, en over wat het voor jou kan betekenen wanneer je last hebt van Refferal Spam. Vervolgens geven we je tips om heel eenvoudig Refferal Spam in Google Analytics te blokkeren.

Je wordt gelokt naar vreemde websites
Wat is dat nu precies, Refferal Spam in Google Analytics? Makkelijk gezegd wordt je op een relatief eenvoudige manier naar vreemde websites gelokt. De welbekende spammers gaan dan ook slim te werk. Zij roepen jouw website aan en dit resulteert in een vermelding van hun eigen domeinnaam in het overzicht van jouw Google Analytics. Bij jou komt deze domeinnaam over als een zogenaamde verwijzende bron, waardoor je eigenlijk gelokt wordt om te kijken wat er op deze vreemde domeinnaam te vinden is. Nu ben je een nieuwe bezoeker van de betreffende website. Dit lijkt niet zo erg, maar jij bent natuurlijk niet de enige die dit doet. Veel meer mensen zien de vreemde domeinnaam in Google Analytics verschijnen en gaan naar de domeinnaam. Hierdoor ontvangen de spammers eindeloos veel bezoekers op hun website. De spammers zorgen op hun beurt voor extra veel traffic naar jouw website. Ze bezoeken je website rustig tientallen keren per dag, om je steeds opnieuw te lokken om te gaan kijken waar al die bezoekers ineens vandaan komen. Dit is Refferal Spam.

Je statistieken zijn waardeloos
Refferal Spam in Google Analytics is vooral erg vervelend wanneer je veel waarde hecht aan de betrouwbaarheid van je website statistieken. Refferal Spam is niet gevaarlijk voor je bestanden of je pc, maar het zorgt wel voor een heel verkeerd beeld van je statistieken. Wanneer je normaal gesproken honderd bezoekers op je website krijgt, en ineens heb je te maken met dertig spamverwijzingen per dag, dan wordt het al gauw lastig om te bekijken waar het ‘echte’ verkeer vandaan komt en hoeveel dit er precies per maand zijn. Je statistieken kunnen je eigenlijk niets meer vertellen dat nog van waarde is totdat je de spamverwijzingen uit de statistieken kan filteren. Google zelf is ondertussen ook bekend met het nogal vervelende probleem, maar werkt nog aan een oplossing. Je zou denken dat het relatief eenvoudig is om de spamdomeinen gewoon te deleten uit Google Analytics, maar de domeinnamen variëren per uur.

Geen echte bezoekjes aan je website

Hoe weet je nu of je last hebt van een verstoring in je statistieken door Refferal Spam? Je kunt het eigenlijk heel gemakkelijk herkennen. De spamwebsites bouncen namelijk 100% en blijven op je website voor de duur van 0 seconden. Het gaat dan ook niet om echte bezoekjes aan je website. Als je merkt dat je inderdaad last hebt van Refferal Spam, maar eigenlijk ook als je er (nog) geen last van hebt, is het aan te raden om stappen te ondernemen om het op te lossen of te voorkomen.

Installeer een spam filter
De meest eenvoudige manier is om een filter in Google Analytics te installeren. Nu kun je dit natuurlijk via allerlei omwegen doen, maar er is inmiddels een tool ontwikkeld waarmee je binnen een minuut de spam filter hebt ingesteld. Via deze tool kun je dit heel eenvoudig doen. Je moet eerst ingelogd zijn om Google Analytics, vervolgens kun je onder de link op de blauwe button drukken en de tool autoriseren. Nu kun je aangeven op welke van je Google Analytics profielen je de filter wilt instellen. Als je de CTRL-toets ingedrukt houdt kun je meerdere profielen selecteren. Als de website een storing aangeeft, dan is het aan te raden het een halve dag later nog eens te proberen. Daarnaast is het goed om, door tussentijdse updates, deze handeling eens per vier weken te herhalen.

Wat kan je nog meer doen?
Natuurlijk kun je ook andere stappen ondernemen om van Refferal Spam af te komen. Met je .htaccess bestand is het ook goed mogelijk om traffic naar je website tegen te houden. Helaas moet je er op deze manier wel rekening mee houden dat dit foefje niet waterdicht is. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je te maken hebt met nep bezoekjes in plaats van echte bezoekjes. In principe worden alleen de echte bezoeken aan je website tegengehouden. Ook in hostname kun je een filter maken om het verkeer tegen te houden. Echter, dit is niet aan te raden als je niet 100% weet waar je mee bezig bent. Heb je onvoldoende technische kennis om hier goed mee aan de slag te gaan, doe het dan niet. Je kan voor veel ellende zorgen als het mis gaat. De meest eenvoudige manier is toch echt om de tool te installeren en die het werk te laten doen.

Van alle Refferal Spam af
Als je bovengenoemde tool gebruikt voor het instellen van een filter op je Google Analytics profiel, of profielen, dan moet je er wel rekening mee houden dat het filter alleen betrekking heeft op toekomstige Refferal Spam. De Refferal Spam die je inmiddels al ontvangen hebt blijft dus aanwezig en zorgt nog altijd voor een verstoring in je statistieken. Ook hier kun je relatief eenvoudig iets aan doen. Ga naar deze link van Google om automatisch het segment in te stellen. Wanneer je dit gedaan hebt, dan wordt ook alle Refferal Spam uit het verleden eruit gefilterd en kun je weer zorgeloos vertrouwen op de statistieken van Google Analytics.

Geef een reactie